28 July 2010

MUS MyJ Sarawak : Bersama Menjana Usahawan Terbilang

"MyJ adalah jalan perniagaan yang memerlukan disiplin dan fokus," dengan semangat Dr. Shafiee Lugom, Penceramah Jemputan semasa menyampaikan ceramah ketika Moving Up Seminar (MUS) MyJ Sarawak di Pusat Pelancongan Sarawak dekat Kuching.
"Secara peribadi, saya percaya bahawa keupayaan untuk fokus adalah ciri-ciri yang ada pada ramai orang yang berjaya." Dalam pada itu beliau turut mengatakan bahawa keupayaan untuk fokus adalah sesuatu yang boleh dikembangkan di dalam diri seseorang. Ia boleh diperoleh dengan mengamalkan proses pembelajaran yang berterusan. Kuncinya ialah memfokuskan minda sedar kita kepada perkara yang diingini, bukan kepada perkara yang kita takuti.

"Saya percaya perkara yang kita ingini ialah kejayaan dalam perniagaan kita. Kejayaan dalam mencapai sasaran masing-masing, kejayaan dalam memastikan rakan seperjuangan kita terus berjaya dan maju dalam mengharungi cabaran perniagaan yang mendatang. Bagi memastikan kejayaan di dalam perniagaan, jangan fokus kepada berita-berita yang tidak menyenangkan; yang mematahkan semangat; penolakan atau cabaran-cabaran yang sedia ada. Adalah lebih baik untuk fokus kepada prospek-prospek anda dan bagaimana anda boleh mengurus-kembangkan perniagaan dengan lebih baik daripada fokuskan perkara-perkara negatif."
"Seperti yang anda lihat, adalah tidak mustahil untuk mencapai apa-apa perkara sekiranya kita fokus dan dedikasi..." Tegas beliau sebelum beliau mengakhiri ucapan.
Majlis yang dihadiri lebih 200 orang usahawan MyJ yang cemerlang, yang bertempat di Pusat Pelancongan Sarawak. Semoga perniagaan kita diteruskan dengan bara semangat yang sentiasa hangat. MyJ Hebat!! - CDM A. Hasyim

No comments:

Post a Comment